MAKIA – a fókuszált szándék

polynesian-star-compassSzeretném egy pár gondolatomat megosztani a „szándék” kapcsán, a polinéz navigátor szemszögéből.
A szándék definíciója: céltudatos eltökéltség; elhatározás egy cél elérésére. Kijelölt iránnyal rendelkezik, nélküle nincs tett. Az akarat megnyilvánulása, ami képes a fizikai világ és mások más irányú akarata teremtette akadályokon áthatolni, felhasználva a szellemi energiát, érzelmeket és fizikai erőt.
Hogy valóban elérendő – és végül elért legyen a cél – szükséges, hogy tartalmazza az alábbiakat:
• tudatosság / éberség
Tudnunk kell, hol vagyunk, honnan jövünk, merre tartunk, miért, melyik az a legoptimálisabb út, amely a célhoz vezet, tudnunk kell annak az árát és azt is, hogy készek vagyunk elfogadni azt.
(Bővebben a felelősségvállalásban.)
• fókusz /összpontosítás
A fókuszált szándék hawaiiul: ma’kia. Mivel életerőnket kölcsönözzük mindennek, amire irányítjuk a figyelmünket, a tudatosság fontos kiegészítője az összpontosítás. Szétszórt figyelemmel elveszítjük az igazán lényeges témákat, mert szétaprítjuk az életerőnket az érte versengő ezernyi lényegtelen dologra. (Amit gyakran szoktam ismételni Auntie Aka után: táplálunk mindent, amire irányítjuk a figyelmünket.)
Tiszta, kikristályosodott, de korrigálható képre van szükségünk. Hogyan nézhet ki annak a beteljesülése, és milyen érzésekkel fog járni. (Az érzések, érzelmek a fókusz része.)
•  önfegyelem
Az önfegyelem nem egy rideg, aszketikus dolog, hanem a saját manánkhoz való hozzáférés kulcsa. Az önfegyelem valóban saját szabadságunk megélése. Vegyük például a január 1. szindrómát.
Hányan teszünk fogadalmakat, az étkezéssel, dohányzással, edzéssel vagy bármi mással kapcsolatban? És ezek közül hányan tartunk ki a terv mellett, s meddig? Ezernyi „kifogás” elviszi a manánkat másfelé. A mana abban van, hogy eldöntöttem, és így is lett! (A „döntés” szó latinul: decisio = elvágni minden mást.)
• teljes felelősségvállalás
Kész vagyok kifizetni az „árát”? Kitartok a szándékom mellett? Vállalom a következményeket?
Ezekből következik
• A cselekvés (ne csak álmodj, beszélj, tedd is meg!)
• A tiszta szemmel való jelek olvasása és értelmezése
A flexibilitás, szükség esetén: irányváltás, állandó javítás, tökéletesítés, módosítás (a japán kaizen megfelelője)