A testben keletkező érzelmek térképe

Néhány finn tudós nekilátott az érzelmek testben való elhelyezkedésének feltérképezéséhez. Ehhez megkértek 700, különböző országból származó önkéntest, hogy 14 különböző érzelmi állapotot azonosítsanak a testükben. Ahogy a finn National Public Radio oldalán (www.npr.org) olvashatjuk, az érzelmek elhelyezkedése, a vizsgált emberek származásától és kultúrkörétől függetlenül, szinte azonos volt.  Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy az emberek olyan az emlékeket idézték fel, amelyekhez különböző érzelmek társultak. Aztán mindenki kapott két ábrát, üres emberi sziluettel, azzal a feladattal, hogy színezzék be azokat a testrészeiket, amelyeket leginkább éreztek az adott érzelem megtapasztalásakor. A másik sziluetten pedig azokat a testrészeket jelölték meg, amelyek inaktívak voltak.

Természetesen, nem mindenki színezett be azonos területeket, de az összes, egymásra rakott ábra ismétlődő sémákat jelenített meg.

klikkelj a képre nagyobb felbontásért

emotionsmap

A szeretet a szívből árad szét. A harag/düh a torokban, az öklökben és rágóizmokban jelenik meg. A rémült ember szíve pedig örülten kezd dobogni, a meneküléshez szükséges nagy mennyiségű vér pumpálására készülve. Az idegrendszerünk nem vár a döntésünkre, a szervezetünk azonnal reagál egyes helyzetekre és érzelmekre.

Figyeld meg magad!

Csukd be a szemed és idézz fel magadban a fenti érzelmeket ébresztő helyzeteket. Hol és mit érzel ekkor? Hideg futkos a hátadon, elönti a forróság az arcodat, (vagy csak a füledet), pillangók repkednek a gyomrodban, vagy picivé  van összezsugorodva, kalapál a szíved, ürességet érzel, leesik az állad, égnek áll a hajad, könnyed vagy, esetleg elnehezedsz, változik a testsúlyod, összehúzod vagy tágra nyitod a szemed…?

Az érzelem – információ az idegrendszerből egyenesen a testbe.

Az érzelmeinket pedig a hiedelmeink tartják befolyásuk alatt. A kutatást végző Lauri Nummenma, az Aalto University pszichológusa azt mondja: „Akár látod, akár elképzeled a kígyót, szinte automatikusan félni kezdesz. Az idegrendszered úgy kezdi irányítani a szervezeted, hogy az több oxigént juttasson az izmokhoz, gyorsítsa fel a pulzusod. Mindez az akaratod részvétele nélkül, hogy hatékonyabban bánj a veszéllyel.”   És hozzáfűzi: „Másfelől bizonyítható, hogy a testtartás megváltoztatása önmagában is befolyásolhatja az érzelmi állapotunkat.”

Az érzelmek tipikus elhelyezkedésének térképe hasznos lehet az érzelmi alapú rendellenességek diagnosztikázásában és gyógyításában. Sokan közülünk részben vagy nagymértékben elvágták magukat a testből érkező jelektől, megtapasztalásoktól. A testtel való párbeszédünk jelentősen legyengült.

Holott minden érzés, érzet, érzelem a változásokhoz szükséges energia és információ. Nagyszerű eszköz az önismerethez is.

Antonio Damasio, az University of Southern California professzora megjegyezte, hogy az emberek nagyon gyakran az érzelmekre úgy tekintenek, mint olyan valamire, ami a másokkal való kapcsolatkor jön létre. Közben ez csak részigazság. Azt gondoljuk például, „a partnerem nagyon feldühített” a „dühös lettem” helyett, vagy „a híred elszomorított” a „szomorú lettem a híred elolvasása után” helyett. A különbség finom, de lényeges. Hisz az érzelmek azt is tükrözik, hogy hogyan bánunk a külső környezetünkkel: a veszélyekkel és a lehetőségekkel.

Forrás: Bodily maps of emotions, PNAS.org